Povijest

Chorvátsko – Slovenská Obchodná Komora má bohatú históriu, ktorá sa datuje od jej vzniku v roku 2008.

Pod vedením jej prvého predsedu sa Komora pustila do misie posilňovania bilaterálnych obchodných väzieb medzi Chorvátskom a Slovenskom. Komora, ktorá mala pôvodne sídlo v Trenčíne, zohrávala kľúčovú úlohu pri uľahčovaní obchodu, spolupráce a diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Plány boli ambiciózne, čomu svädčí aj podnikateľská misia s pánom prezidentom Ivanom Gašparovičom do Chorvátsku v roku 2008.

Avšak počas jej pôsobenia sa stala súkromným klubom skupiny podnikateľov, ktorí obchodovali a investovali v týchto krajinách a nemali záujem Komoru ďalej propagovať. Vzhľadom na to nebola vytvorená oficiálna štruktúra členstva a Komora bola uzavretá pre verejnosť.

V roku 2021 bola Komora nápomocná pri procese kúpy nehnuteľnosti v Chorvátsku pre Maticu slovenskú v Rijeke, ktorú sa úspešne podarilo kúpiť a vytvoriť Slovenský dom. Ten odvtedy slúži ako sídlo Matice slovenskej v Rijeke, je miestom mnohých kultúrnych podujatí a slúži ako ubytovanie pre Slovákov.

V roku 2022 vstúpila Komora do novej etapy svojej cesty, ktorá bola poznačená zmenou vedenia a strategickým rozhodnutím presťahovať svoje sídlo do Bratislavy. Tento prechod symbolizuje záväzok Komory posilniť svoju prítomnosť a rozšíriť svoj vplyv v podnikateľských komunitách oboch krajín.

Obnovljenim fokusom Komora želi „restartati“ svoje djelovanje i oživjeti ulogu predanog zagovornika hrvatskih poduzetnika u Slovačkoj i slovačkih poduzetnika u Hrvatskoj. Kroz proaktivno zastupanje i nepokolebljivu predanost unapređenju njihovih interesa, Komora nastoji stvoriti poticajno i napredno okruženje za tvrtke željne suradnje.

Vzhľadom na to, že Chorvátsko – Slovenská Obchodná Komora hľadí do budúcnosti, zostáva oddaná svojmu viac ako 15. ročnému poslaniu podporovať ekonomický rast, uľahčovať partnerstvá a rozvíjať silné obchodné vzťahy medzi Chorvátskom a Slovenskom.

V roku 2024 sa Komora rozhodla otvoriť kanceláriu aj v Chorvátsku, konkrétne v meste Rijeka.

Toto rozhodnutie predstavuje ďalší krok v úsilí aktívne podporovať slovenských aj chorvátskych podnikateľov. Táto kancelária umožní Komore intenzívnejšie spolupracovať s miestnymi partnermi, vrátane Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Rijeke, a poskytovať strategickú podporu slovenským firmám, ktoré hľadajú nové príležitosti v Chorvátsku.

Zároveň ponúkame možnosť zriadenia virtuálneho sídla pre slovenské firmy, čím chceme uľahčiť ich vstup na chorvátsky trh a podporiť obchodné vzťahy medzi našimi krajinami.