DOBAR TEK! DOBRÚ CHUŤ!

Charakteristika publikácie:
Turistický sprievodca a kuchárska kniha v jednej publikácii - titul, ktorý slovom aj obrazom predstavuje výber z najlepších tipov pre dovolenku v Chorvátsku. Odporúča čitateľom najkrajšie miesta, ktoré by mali vidieť, a gastronomické špeciality, ktoré by určite mali ochutnať. Novinárka DanicaJaniaková patrí k milovníkom Jadranu, každoročne navštevuje niektorú z turistických destinácií (pri mori aj vo vnútrozemí) a mapuje regionálne zaujímavosti a miestnu gastronómiu. Je autorkou ôsmich kníh, ku ktorým patrí aj turistický sprievodca Prechádzky po Bratislave, ktorý vyšiel v slovenčine, angličtine, nemčine, francúzštine a maďarčine.

Obsah:
Predstavujeme Chorvátsko: Skvosty architektúry. Múzeá. Národné parky. Kostoly a kláš- tory. Kúpele. Tradície. Prístavy. Lode. Jachty. Okružné plavby. Poľovačky a rybárstvo. Všetky dobré jedlá a nápoje.

Dobrodošli! Vitajte! Čitatelia v knihe nájdu päťdesiat najznámejších destinácií, vrátane stovky receptov z kuchyne daných regiónov. K niektorým z nich je pripojená aj NAV-ŠTÍVENKA (portrét zaujímavej osobnosti: fotograf Ivo Pervan zo Splitu, sochár Ljubo de Karina z Brseća, maliarka DinaJakšić z Brača, kamenárska škola na Brači, bylinkárka San-dra Nikolić z Lošinja, someliér Branko Mužeka z Rijeky). Záhreb. Zagorje: Veliki Tabor. Samobor. Trakoščan. Marija Bistrica. Kumrovac. Krapinske Topli-ce. Varaždin. Osijek. Krka, Plitvice, Paklenica, Učka. Rovinj. Vrsar. Poreč. Brijuni. Pula. Opatija. Opatijska Riviera: Brseč. Kastav. Lovran. Trsat. Rijeka. Krk: Malinska, Vrbnik, Baška, Soline. Cres: Osor, Vranske jazero. Susak. Lošinj. Rab. Pag. Zadar. Šibenik. Split. Trogir. Brač: Bol a pláž Zlatni rad, Supetar, spomienka na Martina Kukučína. Hvar. Stari Grad. Korčula. Dubrovnik. Neretva. Mljet.

Recepty: patka s mlincima, zagrebačka torta, orechové a makové koláče, štrukli, samoborský krémovník, kotlovina, šurlice s guľášom, tekvicový závin, hríbová polievka s pohánkou, blitva, raky na víne, rizoto s plodmi mora, vyprážané kalamáre, chobotnicový šalát, brudet, pršut, ajvar, kulen, cicvara, polenta, pašticáda, marinované sardinky, hľuzovky, palacinky so skutou, teľacie na špargli, rabská torta, rabská grota, jahňacie pečené pod zvonom, zeleninový svitak, gratinované golčiči, mandľová torta, bravčový prírodný rezeň na hríboch a istrijské fuži, istrijská polievka, bračský varenik, smokvenjak, teľacie medailónky s čerešňovou omáčkou, čerešňový závin, morka s gaštanmi, jota, rybacia polievka, držky po dalmatínsky, ravioli so syrom, slaná pažská torta, koláč so svätojánskym chlebom, hvarskí paprenjaci, lojové koláčky korčulské, gibanica, kroštule, fritule, rožata, skaramelizované mandle, čierne rizoto.

Adresáti: záujemcovia o dovolenku pri mori aj o poznávanie zaujímavostí vnútrozemia; gurmáni a kuchári, ktorí chcú chorvátskymi špecialitami spestriť jedálny lístok v gastronomických zariadeniach aj v domácich kuchyniach; záujemcovia o kúpu nehnuteľností pri mori; verejné knižnice. Gastronomický sprievodca po Chorvátsku je vhodný ako dar pre rodinu a priateľov a aj ako propagačný dar pre klientov firiem, ktorých podnikanie súvisí s Chorvátskom.


Názov knihy: DOBAR TEK! DOBRÚ CHUŤ!
Gastronomický sprievodca po Chorvátsku
druhé, doplnené vydanie
Autor (text a fotografie): Danica JANIAKOVÁ
Vydavateľstvo:
KONTAKT, Jungmannova 20, 851 01 Bratislava
www.kontakt50.sk, tel: 0908 069 388,
info@kontakt50.sk
Rozsah: 208 farebných strán
Náklad: 5 000 exemplárov
Formát: výška 200 x šírka 200 mm
Cena: 10 €